טכנולוגית MAP באריזת ירקות ופירות חתוכים: תכנון אטמוספירה מתואמת באמצעות הנדסת חומרי אריזה

שמירה על איכות, בטיחות וטריות של ירקות ופירות חתוכים הינו אתגר מרכזי בתעשיית המזון הטרי. מיד לאחר חיתוך, הפירות והירקות ממשיכים לעבור תהליכים פיזיולוגיים פעילים – בעיקר נשימה – אשר מובילים לפירוק סוכרים, פליטת CO₂, ספיגת O₂ והצטברות לחות, תהליכים שמאיצים התדרדרות מיקרוביאלית ואיבוד ערכים תזונתיים.

טכנולוגיית אריזת אטמוספירה מתואמת (MAP) הוא מענה מתקדם לאתגר זה .קונספט בו האטמוספירה הפנימית של האריזה מתגבשת ומתייצבת באופן עצמאי, ללא התערבות חיצוניתעל בסיס המאפיינים של חומרי חומר האריזה.

עקרונות פעולה של MAP פסיבי -
ליבת השיטה טמונה ביצירת איזון דינמי בין קצב ייצור/צריכת גזים של המוצר לבין קצב מעבר הגזים דרך דופן האריזה .הירק או הפרי החתוך צורך חמצן ופולט פחמן דו-חמצני באופן רציף. כאשר חומר האריזה מתוכנן בקפדנות – עם חדירות מבוקרת ל-O₂ ול-CO₂ – ניתן להגיע לשיווי משקל גזי יציב בתוך האריזה. שיווי משקל זה תואם את הצרכים הפיזיולוגיים של המוצר, מעכב תהליכי קלקול, ומאריך את חיי המדף.

התאמה בין מוצר לחומר אריזה -
על מנת לממש MAP אופטימלי, נדרש אפיון מדויק של:

  קצב הנשימה של המוצר בטמפרטורת האחסון הרצויה .

  תנאי שטח פעיל לחשיפה לגזים (כתלות בגודל האריזה).

 חדירות חומר האריזה ל-O₂ ול-CO₂ ו- (OTR)

סיכום
MAP אינו רק פתרון טכנולוגי, אלא גישה מערכתית הדורשת הבנה רב-תחומית בפיזיולוגיה של תוצרת חקלאית, מדעי החומר והנדסת מזון. ללא מנגנוני בקרה חיצוניים, האריזה עצמה היא שמגדירה את האטמוספירה – תכנון האריזה הוא הכלי המרכזי לשליטה בטריות, בטיחות ואורך חיי המוצר